Якщо Ви зацікавлені в отриманні німецького громадянства, але не знаєте з чого почати і що для цього потрібно, тоді ця пізнавальна стаття допоможе Вам!

Насамперед, варто розуміти, що отримання німецького громадянства – це непроста формальність, яка вимагає проходження нелегкої бюрократичної процедури. Починається процес з подачі заяви у відомство у справах громадянства – Einbürgerungsamt. Однак, перш ніж писати заяву і оббивати пороги місцевого відомства з видачі громадянства, іноземець повинен виконати всі обов’язкові вимоги, а саме: 

  •  кандидат зобов’язаний легально прожити на території Німеччини більше восьми років
    • мати право на безстрокове проживання в країні – вид на проживання в Німеччині або дозвіл на постійне проживання
    • успішно пройти тест на громадянство, який визначить на скільки добре майбутній громадянин Німеччини знає культуру, політику, основи суспільного права і Конституцію країни
    • іноземець повинен проживати у Німеччині в своєму або орендованому житлі
    • бути фінансово забезпеченим, мати роботу в Німеччині або відкрити власну німецьку компанію
    • кандидат зобов’язаний добре володіти німецькою мовою, знати її на рівні В1 або ж вище
    • не мати судимості або штрафів
    • підписати документ про знання Конституції і підтримки демократичного ладу Німеччини, а також про відсутність зв’язку з терористичними організаціями
    • відмовитися від попереднього громадянства (у Німеччині важко мати два паспорти)

Цей короткий список перераховує стандартні умови для більшості мігрантів. Але в законодавстві вистачає уточнень і винятків. Детальніше про тонкощі нижче.

Перебувати в країні потрібно легально. У залік терміну повністю включається безперервно прожитий в Німеччині час. Безперервно – це коли мігрант не залишав країну на термін більше півроку. Якщо іноземець був відсутній довше 6 місяців, то зараховують 5 років безперервного перебування. Не зараховують час, прожитий в статусі біженця або людини, що отримала політичний притулок. Також не враховується в термін проживання час, прожитий за навчальною візою.

Восьмирічний термін життя в країні можна скоротити шляхом проходження інтеграційних курсів – мінус один рік. А знання німецького на рівні В2 і вище, скорочують необхідний термін ще на один рік.
Виконавши обидві умови, мігрант скорочує необхідний час перебування в Німеччині до 6 років.
Щодо дозволу на перебування в Німеччині, то чиновник приймає заяву іноземця, якщо у мігранта наступний вигляд дозволу на перебування:

– безстроковий вид на проживання, що поширюється на весь ЄС (Daueraufenthalt-EU);
– ПМЖ (Niederlassungserlaubnis);
– Aufenhaltserlaubnis – вид на проживання, який виданий НЕ через такі причини:

  1. навчання в Німеччині;
    2. практика, стажування, підвищення професійної кваліфікації;
    3. отримання притулку

У Німеччині достатніми знаннями мови для отримання німецького громадянства за законом оголошений рівень В1. Для підтвердження необхідного рівня, потрібно пред’явити такі можливі докази: диплом перекладача з німецької мови, свідоцтво про закінчення інтерграційних курсів, закінчення німецької школи, факт навчання в 10 класі німецької школи, диплом про закінчення ВУЗу, якщо освіта велася німецькою і т.д.

Також обов’язковою умовою отримання німецького громадянства є проходження тесту на знання німецької культури. Це обов’язковий етап придбання німецького паспорта для мігрантів. Питання тесту пов’язані із законами, історією, політичним ладом, соціальними відносинами. Повний каталог включає в себе 310 питань. 300 – загальні, 10 – специфічні для федеральної землі. На вибір даються 4 варіанти відповіді на питання, 1 з яких правильне. Складається іспит з 33 питань (тест пройдено, якщо правильно виконати 17 завдань). Проходження тесту зазвичай дається легко, адже для людини, яка хоч трохи цікавилася країною, в якій прожито стільки років, здати тест не складе труднощів.

Принциповою вимогою Німеччини до людей, що хочуть бути громадянами їхньої держави є вихід з попереднього громадянства для прийняття німецького. Зберегти паспорт іншої країни дозволяється тільки в крайніх випадках.

Важливо знати, що громадянство Німеччини не може отримати людина, яка має штрафи або судимість. Навіть порушення правил дорожнього руху може відсунути отримання документа на невизначений термін.

Щодо отримання німецького громадянства, ставши чоловіком/дружиною громадянина Німеччини, то отримати паспорт відразу після шлюбу неможливо – має пройти не менше трьох років. Після трьох років спільного життя кандидат отримує постійну посвідку на проживання, за умови володіння німецькою мовою на рівні В1. Після цього можна збирати документи на отримання німецького паспорта. Якщо ж дитина народилася в Німеччині і має хоча б одного з батьків з німецьким громадянством, то вона автоматично отримує німецьке громадянство. В іншому випадку, підставою для отримання громадянства є проживання одного із батьків в країні не менше 8 років і наявність постійного виду на проживання.

Наявність у Ваших руках німецького громадянства дає багато переваг. Серед них:

  • можливість отримання другого громадянства в будь-якому з держав Європейського союзу;
  • безвізове відвідування країн Євросоюзу без обмеження у термінах;
  • отримання німецького соціального забезпечення, яке вважається дуже якісним;
  • відсутність ризику бути депортованим з країни;
  • можливість відкриття власного комерційного підприємства як на території Німеччини, так і в інших країнах ЄС

 

 

Pin It on Pinterest

Share This