Історія німецького десерта «штолен» походить ще з далекого 14-го століття. Найвідомішим і найулюбленішим вважається Дрезденський штолен. У багатьох родинах рецепти штолена століттями передаються з покоління в покоління і дуже цінуються. Різновидів штолена існує дуже багато. Є варіанти бездріжджових, із дріжджами, із цукатами. Пропонуємо вам найпопулярніший і традиційний рецепт, який точно вдасться.
Класичний рецепт Дрезденського штолена
Інгредієнти (на 2 кекси):
- 500г борошна (+2 столові ложки для опари),
- 200 мл. молока,
- 200 г. вершкового масла (150 г. для тіста і 50 г. для просочування),
- 2 яйця,
- 100 мл. рому,
- 150 гр. цукру,
- 1 ч. ложка сухих дріжджів,
- цедра 2 лимонів,
- 300 г. суміші цукатів, родзинок, мигдалю,
- 50 г. цукрової пудри для посипання,
- 1 дрібка солі,
- ваніль,
- мелений імбир,
- мелений мускатний горіх.
Приготування:
- Перед приготуванням треба замочити суміш із цукатів, родзинок і горіхів у ромі та настояти 6-12 годин.
- Готуємо опару: 100 мл. теплого, але не гарячого молока змішуємо із дріжджами, з 2 ст. л. борошна і з 1 ст. ложкою цукру, відставляємо на 20 хв. в тепле місце для підняття.
- Змішуємо 150 г. цукру і всі сухі спеції (ваніль, цедру лимонів і сіль).
- 150 г. масла нагріваємо до кімнатної температури, воно повинно бути м’яким, але не топленим.
- Решту 100 мл. молока добре розмішуємо з яйцями.
- З підготовлених сумішей готуємо тісто: змішуємо м’яке масло, цукор зі спеціями, молоко з яйцями, опару, що вже підійшла, і поступово додаємо 500 г. борошна.
- Змащуємо долоні олією і добре вимішуємо тісто близько 10 хвилин. Воно повинно стати еластичним і не приставати до рук. Додавати багато борошна не слід, бо тоді кекс вийде сухим і несмачним.
- Ставимо тісто в тепле місце на 2 години для підняття.
- Проціджуємо родзинки з цукатами і горіхами та додаємо їх до тіста, яке вже підійшло.
- Ділимо тісто на 2 частини, щоб вийшли два кекси.
- Викладаємо штолени у форми, застелені пергаментом і змащені олією.
- Залишаємо тісто на 30-40 хв. ще трохи підійти.
- Випікаємо близько 1 години при 160 градусах.
- Готові кекси змащуємо зверху розтопленим вершковим маслом (50 г.) і щедро посипаємо цукровою пудрою.
- Повністю охолонувші кекси загортаємо в пергамент, а потім у фольгу, і ховаємо в сухе місце настоюватися.
- Перед подачею штолени можна ще раз присипати цукровою пудрою.
Готуйте із задоволенням. Смачного!