З чим асоціюється Німеччина і її культура? Якість, пунктуальність, дисципліна – цей список можна продовжувати,  але обов`язково потрібно згадати традиційну їжу. Традиційна німецька їжа – це, передусім, колбаски, які становлять невід’ємну частину місцевої культури. Справа в тому, що в Німеччині завжди було розвинуте сільське господарство, і основу раціону становили м`ясо – птиця, свинина,  яловичина і навіть козлятина.

Кожний німець їсть в рік близько 85 кг колбасків, яких в Німеччині існує понад 1500 видів.

Тюрінгські, нюрберські і франкфуртські колбаски відомі далеко за межами країни і мають багато шанувальників, які з всього світу  приїжджають, щоб ними поласувати.

Найпоширенішою колбаскою є Bockwurst (боквурст).  Свою назву отримала від сорту міцного пива бок-бір, з яким спочатку її споживали. Філе свинини і яловичини перемелюють до однорідної маси, додають сало, спеції і лід, щоб маса була соковита.  Боквурст подібні до наших сардельків. У кнайпах, в забігайлівках, на автозаправках ви можете придбати соковиту боквурст з рум’яною булочкою, гірчицею, кетчупом або майонезом.

Іншою популярною колбаскою є Bratwurst (братвурс).  Братвурс (braten – жарити) – це жарені на пательні або на грилі колбаски, які виготовляються з свинячого фаршу грубого помолу. Братвурс входить в меню всіх німецьких   ресторанів.  З тушкованою  квашеною капустою і картопляним салатом братвурс є однією із національних  німецьких страв.

Weißwurst (вайсвурст, weiß – білий) або  біла колбаска – це світла варена колбаска, яку виготовляють з фаршу яловичини, свинячого сала і приправ. В м`ясо не додають концентратів і тому воно має світло-сірий колір. Традиційно білу колбаску їдять з гірчицею, брецлем і п’ють  біле пиво.

Гордістю берлінців є Карівурст(Currywurst). Творцем карівурст вважають Герту Гойвер. У післявоєнний час вона була власницею невеликої закусочної в тій частині Берліна, що перебувала в британському секторі. Англійські солдати ділилися із нею спеціями, які вона використовувала в приготуванні своїх страв.

У 1949 році Герта Гойвер приготувала особливий соус, використавши в ньому індійську приправу карі, вустерський соус і кетчуп, який тоді ставав популярним у Німеччині завдяки американським солдатам, які приправляли ним свою їжу. Готовим соусом вона полила звичайну сосиску та почала продаж перших карівурст. Ця проста страва швидко сподобалася мешканцям Берліна, і в 1959 році Гойвер запатентувала свій соус. Протягом кількох наступних років кіоски, що продавали подібну карівурст, поширилися по всій Німеччині. Сьогодні карівурст є найполярнішою вуличною їжею всієї країни. Майже на будь-якій вулиці великих міст, а також біля торгівельних центрів стоять вагончики, де за 2-3 євро можна швидко перекусити смачною теплою карівурст з булочкою.

Окрім Боквурст, Братвурс, Вайсвурст і Карівурст є ще блютвурс (кров’яна колбаска),  лебервурст (ліверна),  меттвурст (із сирого свинячого фаршу), бірвурс (пивна колбаска) та багато інших.

З колбасок виготовляють безліч різноманітних страв. Наприклад, салат із різного виду колбасок, із цибулею і заправлений оливковою олією і оцетом, а також гуляш, супи, запіканки та багато іншого.

Будете в Німеччині, обов`язково спробуйте хоча декілька видів німецьких колбасків!